Mijn rol als uitvoerder van onderwijs
4.1 Leeruitkomst
4.2 Leervragen
Om mijn leervragen voor dit atelier duidelijk op papier te zetten, begin ik met mijn persoonlijke analyse (4.3). Ik kom erachter dat één van mijn punten helaas niet haalbaar is. Het zou zo’n verbetering zijn als studenten niet vast zaten aan de sessies van maar 50minuten op de simulator, maar helaas is er maar 1 simulator omgeving en gaat een geplande 2e simulator omgeving er niet heel snel komen. Dit punt wil ik dan ook graag achter me laten, omdat dit buiten mijn bereik ligt.
Tijdens dit atelier wil ik antwoorden vinden op de volgende leervragen:
- Hoe de groep aanzetten tijdens de simulatie/briefing/debriefing?
- Waar kan ik bij mijzelf op letten, zodat de studenten vrijer door de oefening lopen?
- Waar spring ik bij, en waar niet tijdens de oefening/ briefing/ debriefing?
- Wat is de methode van Korthagen en hoe kan ik deze op mijzelf toepassen?
4.3 Persoonlijk leerplan
Dit is de eerste keer dat ik een persoonlijk leerplan maak. Ik heb besloten om te beginnen met het “sjabloon persoonlijk leerontwerp”. Dit geeft mij een perfect inzicht hoe ik mijn eigen leerproces verder wil ontwikkelen. Tijdens het maken van mijn persoonlijk leerplan hou ik de volgende vraag centraal : Welke kennis, houding en skills heb ik nodig om de gewenste leeruitkomst aan te tonen? Tijdens mijn de BDB wordt ik telkens weer op de feiten gedrukt, waarom doe ik nu eigenlijk wat ik doe? Wat zijn de achterliggende theorieën op mijn manier van lesgeven? Tijdens dit atelier wil ik mijn focus houden op het aanzetten van studenten.
Mijn werkplek is uniek. En ik wil graag die student motiveren, om zoveel mogelijk uit hun simulatie sessies te laten halen. Maar hoe motiveer ik nu die student, en hoe blijft die student gemotiveerd? Moet ik als docent de student gaan triggeren met meer uitdagingen tijdens de simulatie, of moet ik het in een andere invalshoek gaan zoeken. Door de student het voortouw te laten nemen tijdens de simulatie, en de student na elk onderdeel een zelfreflectie te laten geven.
Ik ben al maanden bezig met het zoeken naar een geschikte manier om die student “aan te krijgen” m.b.v. het invoeren van meer triggers en andere werkvormen toe te passen. Mede door mijn kennis uitbereiding gekregen vanuit het atelier Ontwerpen. Dit atelier wil ik mijzelf verder ontwikkelen en kies ik voor het nieuwe onbekende, zelfreflectie.

4.4 zelfanalyse
Hoe, wat, waar, waarom, en waar sta ik nu? Dit vind ik een mooie zin om mijn persoonlijke analyse mee te beginnen. Als ik terugkijk op mijn BDB “traject” tot nu toe (9maanden sinds Feb 2023), krijg ik iedere keer weer een lach op mijn gezicht. Wat heb ik veel geleerd, overwinningen gemaakt, diepe dalen bereikt, er weer uitgeklommen, en met opgeheven hoofd verder gegaan.
ONDERWIJS ACTIVITEIT EVALUEREN EN ANALYSEREN.
Op het moment dat de ateliers plaatsvinden zijn er 2e jaarstudenten op het MSTC. Deze studenten hebben hun eerste leerjaar afgerond en zitten nu in het 2e leerjaar. Dit is de eerste keer dat ze aanwezig zijn op het MSTC. Deze studenten beschikken over een basis kennis opgedaan op school.
De presentatie die ik in het begin gebruikte, gebruik ik nu niet meer. Ik ben er met het volgen van alle ateliers meer bewust van geworden dat studenten uitgedaagd moeten wordt, en dat ze zelf veel meer kunnen dan ze denken.
4.5 Peerreview
Het peerreview van dit atelier “Mijn rol als uitvoerder van onderwijs” heb ik uitgevoerd tijdens de laatste bijeenkomst. Met collega’s van andere opleidingen binnen NHL Stenden zat ik samen in de groep. De groepssamenstelling was als volgt; een docente vanuit Lectoraar Organisations and Social Media, en twee docentes vanuit Hotel Management School.
Ik had een powerpoint gemaakt om mijn bevindingen van dit atelier te presenteren. De presentatie heb ik gegevens, waarna ik om feedback / forward/up gevraagd heb. Hieronder een link naar de powerpoint presentatie.
Ik had 3 specifieke vragen, waar ik tijdens dit peerreview graag input voor wilde:
- Welke andere check-in kan ik gebruiken en is relevant voor mijn “simulatie” onderwijs?
- Zit ik in de juiste denkrichting m.b.t atelier uitvoeren?
- Wat zou jij nog toevoegen?
Welke andere check-in kan ik gebruiken en is relevant voor mijn “simulatie” onderwijs?
Nadat ik deze vraag gesteld had kwamen er al snel heel veel ideeën op tafel. Wat wil ik nu precies, en waar moet ik op letten voor een “snelle check-in? Ik kan dezelfde check-in vorm gebruik maar hem indirect maken door bijvoorbeeld een andere vraag te stellen. Vragen zoals; Noem een sterke eigenschap van iemand anders uit de groep? En ik kreeg ook het fantastische idee om met de check-in de voorkennis van de studenten te activeren. Met bijvoorbeeld de vragen: Wat weet je al van het onderwerp beladen/lading? Welke ervaring heb je al opgedaan m.b.t. beladen? Ik werd erop geattendeerd dat ik programma’s zoals MentiMeter, Wooclap of Qualtrics te gebruiken. Er wordt mij vertelt dat dit de studenten direct aanzet en ik de resultaten gemakkelijk op het bord kan laten zien.
Daarnaast krijg ik nog een prachtige tip; check-in gebruik je om verbinding te vinden/maken met de les, waardoor je de check-in beter niet te persoonlijk kan maken, maar echt meer in de richting van je les moet zoeken. Waar denk je aan bij lading simulatie, wat denk je dat je vandaag gaat doen, wat denk je dat je vandaag gaat leren zijn vragen die naar voren kwamen.
Zit ik in de juiste denkrichting m.b.t atelier uitvoeren?
Ik krijg vanuit alle kant lof over hoe ik te werk ben gegaan, en hoeveel ik geleerd heb en het ook gelijk geïmplementeerd heb. Ik krijg de mooie complimenten dat ik veel creatiever in het geven van onderwijs ben geworden, en dat ik mijzelf ertoe gezet heb tot het uitvoeren ervan, en dan ook nog eens van alle aspecten in een. Dat er iets in mij open gegaan is en dat ik er kleur ingebracht heb en dat ik een zeer fijne houding aangenomen heb. Wat een positiviteit allemaal, dat doet mij heel goed.
Wat zou jij nog toevoegen?
Tijdens mijn presentatie verwoord ik al mijn bevindingen en veranderen zeer goed. Waarom doe ik een bepaalde handeling en wat zijn de achterliggende gedachtes. Waar ik op geattendeerd wordt is dat ik wellicht nog dieper op de stof ik kan gaan, Hold Land komt er prachtig in door, en onderleggen van DBE zitten er ook prachtig in.
4.7 zelfreflectie
Dit atelier heeft mij echt aangezet. Dit was voor mij het atelier waar ik het meeste uit gehaald heb. IK hou helemaal niet van lezen, en opeens kocht boeken en leende ik boeken uit de bibliotheek. Deze boeken belanden niet in de kast, maar deze boeken las ik uit. Wat is psychologie een interessant onderwerp. En wat kan je hier veel mee. Doordat ik steeds meer kennis krijg van waarom bepaalde dingen zo zijn, is het makkelijker om een andere draai te geven aan mijn manier van onderwijs geven/begeleiden.
Terugkomend bij een van mijn eigenschappen, “perfectionistisch”, heb ik gelijk de hele lading simulatie drastisch aangepakt. Overal waar ik een mogelijkheid zag heb ik veranderingen toegepast. Deze veranderingen hangen vooral samen met het toevoegen van werkvormen. Ik ben er wel achter gekomen dat je niet elk item hoeft aan te passen. Als ik een aanpassing gedaan zou hebben, had ik ook al veranderingen gezien in het zelfregulerend leren van de studenten.
Maar omdat er zoveel items veranderd kunnen worden, is dat de valkuil voor mij geweest. Deze valkuil heb ik pas aan het einde van het atelier ontdekt, na de peerreview. Hiervoor was ik er niet van bewust dat ik eigenlijk zoveel veranderingen had toegepast.
De feedups uit het peerreview ga ik meenemen de komende maanden. Vanaf 1 april 2024 ga ik uit dienst bij NHL Stenden, om door Europa te gaan reizen met mijn gezin. Hierna zie ik verder. Ik wil vooral het moeten los kunnen laten in de toekomst, en het moeten om te gaan zetten naar het mogen.