Ik ga mijn onderwijs activiteit van 10 januari 2024 evalueren en analyseren. Deze evaluatie ga ik in stappen doen. Dit geeft mijzelf veel overzicht.
- Rooster studenten
Tijdens een van de eerste ateliers ben ik in aanraking gekomen met het concept leerbogen. In eerste instantie kon ik mij niet voorstellen, hoe dit een handige tool kon zijn. Door het jaar heen zag ik de leerbogen steeds vaker voorbij komen. En ben ik toch geïnspireerd geraakt om met deze leerbogen aan het werk te gaan. Studenten hebben bij ons eigenlijk weinig tot geen idee hoe hun dag er uit ziet. Ze krijgen een rooster op zondagavond als ze aankomen op Terschelling, maar hier staan allemaal afkortingen in.

Voor de opdracht lading simulatie heb ik een leerbogen schema uitgewerkt. Door dit schema aan het begin van de simulatie sessie aan de studenten te geven, zien de studenten in een oogopslag waar ze aan toe zijn. En hoe hun dag eruit ziet. Studenten gaven aan dat dit een goede motivatie is, waardoor ze gedreven zijn tijdens de opdracht.

- Introductie (check in)
Ik haal de studenten persoonlijk op uit de wachtruimte om 8uur. Studenten zijn allemaal aanwezig en zijn gemotiveerd. Vandaag begin ik de met een kort voorstel rondje. In plaats van dat ik de namenlijst afga, vraag ik de studenten zichzelf voor te stellen en een sterke eigenschap van zichzelf te vertellen. Ik zie dat dit voor de studenten erg ongemakkelijk is, terwijl ze al 1,5 jaar elkaar kennen.
Nadat iedereen geweest is en ik mijzelf ook heb voorgesteld, leg ik de simulator kort en bondig uit.
Wat vinden de studenten waar, en voor deze opdracht van belang, wat is het verschil tussen de actuele situatie van het schip en het laadprogramma. Studenten kijken en doen vooral mee.
- Laadplan maken
Studenten “lezen” de opdracht. En gaan direct aan de slag. De opdracht heb ik in het Engels geschreven, dit omdat de studenten aan boord ook Engels als voertaal hebben. Mijn mede lading simulatie collega’s laten alle studenten samen een laadplan maken. Ik kwam erachter dat er dan studenten zijn die eigenlijk niet meedoen. Daarom laat ik studenten allemaal voor zichzelf een laadplan maken. Waardoor elke student kennis maakt met het programma en zelf de weg kan vinden door het programma.
Vandaag test ik een nieuwe werkvorm; discussie. ( met als doel kennis en inzichten te werven, te delen en te spiegelen). Normaliter leg ik alle laadplannen naast elkaar en laat ik zien welke plannen aan de eisen voldoen, en welke perfect zijn. Vandaag laat ik dit helemaal over aan de studenten.
Studenten zijn erg kritisch en doelgericht. De eisen uit de opdracht worden erbij gepakt, en de studenten kiezen een laadplan uit.
- Uitvoeren
Tot op dit moment weten de studenten niet, dat ze bij binnenkomst een positie gekomen hebben. De opdracht is zo ingesteld dat elke computer met simulator erop andere positie bezit. De opdracht bestaat uit een Chief Officer, Technical Operator, 1 of 2 Operators, en de Shore Operator. (werkvorm rollenspel) Het gekozen laadplan is het laadplan van de Chief Officer, dit is degene die het werk gaat uitdelen. Samen met zijn rechterhand, de Technical Operator nemen de studenten deze functie zeer serieus. De 2 andere studenten zijn de Operators en voeren het werk uit. De Shore Operator rol vervul ik. Doordat ik als Shore Operator ook benaderd moet worden door de studenten zie je dat er serieus gewerkt wordt.
- One minute
Nadat de opdracht volledig is uitgevoerd, het schip is beladen, geballast en slops zijn afgegeven aan de wal. Ga ik de werkvorm “one minute paper” met de studenten doen. Studenten waren zich al vanaf het moment dat ze de leerbogen kregen aan het afvragen wat het precies was.
Ik heb 2 vragen op het bord opgeschreven;
Wat neem je meer uit deze simulatie sessie?
Heb je nog een vraag?
Alle studenten schrijven hun antwoorden op een papier. Ik krijg de volgende antwoorden:
- “Ik heb geleerd hoe het programma werkt en hoe we hebben samengewerkt moeten we zo volhouden. Ik vond dat er goed gaan. Ik vind dat we goed ingespeeld zijn op elkaar door het samenwerken”
- “Letten op welke rpm je de pomp hebt staan voordat je hem start en gewoon alles dubbel checken”
- “Ten eerste is dat we dit voor het eerst doen op simulator en dat ik wel weer wat van opstook. Waarom doen we dit niet vaker?”
- “Ik heb geleerd, het invullen van het Oil Record Book, het werken met een beladingssimulator, het controleren bij het laden”.
Studenten geven aan geen vragen te hebben.
- Review
De studenten hebben een super goede simulatie sessie gedraaid. Alles werd zeer nauwkeurig uitgevoerd en elke handeling werd nagekeken. Dit heb ik ook in hun beoordeling/feedback gezet.
