Bewust Docentschap
Door het BDB traject raak ik steeds meer bewust van datgene wat die ik doe (bekwaam), echter wordt wel met de feiten geconfronteerd dat ik niet altijd weet waarom (onbewust). Om hier meer inzicht in te verkrijgen en beter mijn visie op papier te kunnen zetten, ben ik begonnen met een verdiepingsslag, waarbij de aangedragen literatuur doorgenomen is en waarbij ik zoveel mogelijk gesprekken ben aangegaan met mensen uit het vak. (peer-to-peer)
1.1 Leeruitkomst
1.2 Mijn eigen Visie
1.3 Mijn Leervragen
Het heeft even geduurd voordat ik mijn leervragen op papier had, maar het is gelukt. Wat zijn nu echte leervragen en welke leervragen ontwikkel je jezelf nu echt mee. Dat waren mijn grootste uitdagingen. Onderstaande leervragen gaan/hebben mij geholpen tijdens dit leerproces gedurende mijn BDB.
Hoe kan ik mijn kwaliteiten inzetten om een goede docent te zijn?
De leervraag deel ik op in de volgende deelvragen:
- Wat is een goede docent?
- Wat zijn mijn kwaliteiten?
- Hoe ga ik mijn kwaliteiten inzetten?
Hoe wil ik dat studenten en docenten mij zien?
1.4 Kwaliteiten en ontwikkelpunten
1.5 Mijn ontwikkelproces
Daar gaan we dan, het op papier schrijven van mijn eigen ontwikkelproces.
In 2021 heb ik mij al opgegeven om de Kwalificatie Basis Didactische Bekwaamheid te gaan behalen. In eerste instantie was er een plekje beschikbaar voor mij in September 2022. Door persoonlijke omstandigheden, de zwangerschap van mijn zoontje, heb ik mijn deelname moeten uitstellen. Uiteindelijk ben ik dus in februari 2023 gestart met mijn deelname.
Voor mij begint het BDB avontuur bij de 2daagse in Bakkeveen. Wat een verschil in groepsdynamiek was er daar aanwezig, op persoonlijk vlak, maar ook op kennis niveau. Tijdens deze 2 dagen viel het mij op, dat er zoveel verschillende mogelijkheden waren om lessen te geven, en dat mede NHL Stenden collega’s hele andere methodes gebruiken. Dit was het begin van iets nieuws!
Tijdens de eerste COL en de eerste ateliers, kom ik erachter dat ik eigenlijk vrij weinig kennis heb van het docentschap zelf. Het docent zijn, ging mij goed af. Ik werk in mijn eigen vakgebied, en deel mijn eigen opgedane kennis uit real-life situaties met de studenten als er vragen komen. Maar nu komt de grote vraag, waarom doe ik dit? Deze “waarom” vraagt volgt mij de gehele BDB cursus. En dat is voor mij een enorme uitdaging. Ik ben toch goed in wat ik doe? Studenten zijn tevreden, en geven zelfs aan dat ze veel leren van de simulatie dagen met mij. Het duurt dus ook even, voordat ik mij kan verzetten.
Eenmaal die stap gemaakt, gaat het snel. Daar komen de waarom vragen in mijn hoofd, en op al deze waarom vragen wil ik het antwoord vinden. Waarom gebruiken wij deze beoordelingsmethode, waarom geven wij studenten feedback, waarom moet je je doen en laten beschrijven, waarom gebruiken andere collega’s Check-ins, waarom worden er verschillende werkvormen gebruikt, waarom, waarom, en ga zo maar door.
Gedurende dit jaar maak ik stappen, in mijn ogen zeer grote stappen in het bekwaam worden als docent. Antwoorden op mijn waarom vragen heb ik gekregen, tot in de puntjes. Het enige onderwerp trok mijn interesse meer als het andere. Ik hou totaal niet van lezen, maar heb het afgelopen jaar meerdere boeken gelezen, en zelfs een aantal boeken gekocht. Opgedane ideeën heb ik uitgewerkt, en deze ben ik natuurlijk eerst zelf gaan testen. De ene werkvorm viel beter in de smaak dan de andere. Maar door het uitproberen van werkvormen tijdens de briefings, ben ik erachter gekomen dat studenten het zelfs fijn vinden als er meerdere werkvormen gebruikt worden binnen een lesuur.
Een ontwikkelproces stopt nooit. Vanaf dag 1 bij een nieuwe baan maken je hersens overuren. Deze overuren waren mijn hersens een beetje gestopt te maken de afgelopen tijd. Maar sinds mijn deelname aan BDB, staan ze weer aan. Maar dan ook echt volledig aan. Alles was nieuw, en 75% vond ik zeer interessant en bruikbaar. Mijn ontwikkelproces als docent stopt hier niet. Ik zie dit pas als het begin. Het begin van een goede docent. Een docent die zich inzet voor de studenten, een docent die zijn eigen waardes weet, een docent die innoveren belangrijk vind, en een docent die graag iets meer uit de voorgrond is gaan staan tijdens de lessen.
1.6 Zelfreflectie
Wat een rollercoasters is deze periode voor mij geweest. Het starten van een studie, 4 maanden nadat je een baby hebt gekregen zou ik niet zo snel weer doen. De BDB is erg intensief, en je bent er veel mee bezig, zelfs buiten werktijden om deadlines te halen. Het reizen van en naar Leeuwarden, kost ook nog eens veel meer energie dan gedacht. Maar deze persoonlijke thuis zaken even ter zijden, is het een fantastische leerperiode voor mij geweest. Wat heb ik veel eyeopeners gekregen, van atelier begeleiders, mede “BDB studenten” en mijn COL begeleider. Uit elke atelier en COL bijeenkomst heb ik wel iets meegenomen. Bij enkele onderwerpen vond ik het persoonlijk niet nodig om zolang en diep op in te gaan, maar ik zag ook wel dat andere collega’s daar wel baat bij hadden. Het bewust worden van wat ik nu eigenlijk elke dag doe, geeft rust en voldoening. Ik ben er nog niet, want er zijn zoveel nieuwe methodes/werkvormen/didactische onderwerpen/ect welke het afgelopen jaar behandeld zijn. Ik wil mij verder gaan verdiepen in de werkvormen welke ik kan gebruiken tijdens mijn simulatie sessies en tijdens mijn (de)briefings, hoe ik mijn manier van onderwijs geven nog verder kan didactisch kan onderbouwen, en niet te min, kijken naar de toekomst. Wat gebeurt er in de maritieme wereld, en hoe kan ik deze snelle veranderingen meenemen in mijn lessen. Maar eerst ga ik tijd voor mijzelf nemen, en mijn gezin.
akkoord bericht col begeleidster
