BEOORDELEN

Sinds dat ik werkzaam ben bij NHL Stenden, op het MSTC, werk ik met het beoordelingssysteem op de website mstc.nl. Als docent log ik in in het assessmentsysteem via deze website. Het assessmentsysteem ziet er als volgt uit:

Sinds ik met mijn BDB begonnen ben, ben ik informatie gaan verzamelen naar aanleiding van mijn eigen onwetendheid over bepaalde aspecten. Als je op een nieuwe werkplek komt, neem je in eerste instantie veel aspecten aan. Als je mede collega je iets vertelt en uitlegt, dan ga je ervan uit dat dit de juiste manier is. Om het moment dat we in de BDB bij het beoordelen aankwamen, had ik nog niet eerder van die onderzoek en de uitkomsten ervan gehoord. Ik wilde in eerste instantie een matrix gaan opstellen om zo een duidelijk beeld te krijgen over wat er nu eigenlijk onder onze beoordelingscriteria valt. In een email naar mijn collega’s heb ik gevraagd aan iedereen om elke criteria met 2 kernwoorden te beschrijven. Hierop kreeg ik enkele reacties binnen, waaronder een met de uitkomsten van onderstaand onderzoek. Aangezien alle collega’s nog steeds hun eigen input geven aan de beoordelingscriteria, wil ik alsnog een matrix opstellen. Ik ga deze matrix opstellen aan de hand van de gekregen input van collega’s en de uitkomsten van het onderzoek van yes human factors.  

De volgende kernwoorden worden gegeven door mijn collega’s aan de beoordelingscriteria: 

Zelf zou ik de beoordelingscriteria als volgt beschrijven: 

_________________________________________________________________________________________________

ONDERZOEKSRESULTATEN ONDERZOEKSBUREAU

In 2019 heeft het onderzoeksbureau ‘Yes Human Factors BV’ een onderzoek uitgevoerd op het MSTC in opdracht van dhr. S. Stallinga. Het onderzoeksbureau heeft als citaat “Wij geloven in een rechtvaardige cultuur waarin mensen niet worden afgerekend op fouten maar worden beloond voor de voortdurende inspanning om te leren en verbeteren”. Het onderzoeksbureau is des tijds ingehuurd zodat alle instructeurs op dezelfde manier gingen beoordelen.  Het onderzoeksbureau werkt veel voor luchtvaartmaatschappijen en werkt met een beoordelingsmethodiek. Deze beoordelingsmethodiek is door het MSTC in gebruik genomen nadat de onderzoeksuitkomsten bekend waren.  

In de onderzoeksuitkomsten stond enkele bevindingen, punten voor verbetering: 

Het beoordelingen van de simulatie sessies is gebaseerd op onderstaande criteria: 

Niveau 1: Standaard Plus

De prestaties zijn (ver) boven) de minimaal gestelde eisen

Waarneembaar gedrag en acties zijn gewenst

Niveau 2: Standaard

Prestaties zijn op minimaal gesteld eisen niveau

Minimale eisen zijn benaderd maar niet overschreden

Gewenst gedrag / – acties overheersen

Niveau 3: Acceptabel

De minimaal gestelde eisen zijn overschreden, maar herkend en binnen redelijke tijd gecorrigeerd  Niet gewenst gedrag en niet gewenste acties overheersen

Niveau 4: Onacceptabel

Minimaal gestelde eisen zijn overschreden, niet herkend of wel herkend maar niet gecorrigeerd binnen redelijke tijd.

BEOORDELINGSPRINCIPES:

  • Alleen waarneembaar, herhaalde gedragingen worden beoordeeld  
  • De beoordeling moet een positieve reflectie zijn van CRM Skills die de veiligheid verhogen  
  • De beoordeling moet tevens het gedrag bevatten die een bijdrage leverde aan een technische storing of defect. 
  • De crew wordt als geheel gedebriefed. (Eventueel ook nog individueel) 

OMSTANDIGHEDEN 

Omstandigheden zijn situaties en/of condities waar de prestatie van het team voor een groot deel beïnvloed wordt door externe factoren. Tijdens een simulatie sessie kan er sprake zijn van onvoorziene omstandigheden waardoor de minimaal gestelde eisen overschreden zijn. Deze omstandigheden zijn in te delen in niet-zelf veroorzaakte omstandigheden en omgevings veroorzaakte omstandigheden. Onder niet-zelf veroorzaakte omstandigheden vallen o.a. niet functioneren van mensen in het team, plotseling uitvallen van een teamlid, etc. Onder omgevings veroorzaakte omstandigheden vallen o.a. mall fuctions welke de instructeur kan inbrengen in de simulatie sessie, zoals veranderende weersomstandigheden, aardfouten, black-out, etc. Deze omstandigheden geven de instructeur de ruimte om toch hoger te beoordelen dan is voorgeschreven.