Hoofdstuk 2

Mijn rol als beoordelaar van onderwijs

Met de uitwerking van dit atelier wil ik aantonen dat ik de kennis voor de Basiskwalificatie Examinering beheers. Het doorlopen van de toets cyclus was een hele uitdaging voor mij, omdat er op het MSTC een hele andere manier van “toetsen” wordt toegepast.

2.1 Leeruitkomst

2.2 Leervragen

Wat is een kwaliteitscyclus?

Wanneer en hoe pas je de kwaliteitscyclus toe?

Welke achterliggende kennis heb ik nodig om mijn rol als beoordelaar uit te voeren?

2.3 Kwaliteitscyclus toetsen

De Toets cyclus

2.4 (zelf)reflectie docent/student

Omdat ik zoveel mooie feedback tijdens mijn peerreview “mijn rol als uitvoerder” kreeg op mijn conclusie om studenten zelf hun eigen reflecties/beoordelingen te laten invullen. Wil ik er toch eentje verwerken in mij portfolio. Ik vraag studenten eigenlijk geregeld hun eigen beoordelingen in te vullen. Ik heb er eentje uitgewerkt. Wat mij direct opvalt is dat studenten zelf erg kritisch zijn, maar op bepaalde onderdelen toch nog een hogere score aan zichzelf geven dan ik. Ik heb verder deze uitkomsten niet me de studenten besproken. Wat een volgende stap gaat zijn voor mij. Ik vind onderstaand overzicht wel een prachtig overzicht. Waar heel duidelijk in naar voren komt dat een student zichzelf zeker kan beoordelen.

2.5 PEERREVIEW

Het peerreview van dit atelier “Mijn rol als beoordelaar van onderwijs” heb ik de laatste week van januari gedaan. Ik was eerlijk gezegd vergeten het peerreview van dit atelier uit te voeren. Na de laatste COL bijeenkomst, was er veel duidelijkheid over wat er nu wel en niet in de portfolio hoorde. Voor deze peerreview heb ik aan naaste collega’s en mijn leidinggevende gevraagd via de email, om zelf de uitwerkingen van mijn atelier beoordelen te lezen.

HEB IK DE KWALITEITSCYCLUS TOETSEN DUIDELIJK DOORLOPEN?

Collega’s en mijn leidinggevende geven aan, dat ik de kwaliteitscyclus doorlopen heb, vooral in theorie. Zoals ik al eerder beschreef is het in het praktijk anders. Mijn leidinggevende schrijft, de werkzaamheden op het MSTC sluiten niet direct aan. “De studenten op het MSTC volgen allemaal een Marof opleiding (MBO of HBO) waarbij de simulatietraining onderdeel is van hun opleiding. De simulatietijd is voor de verkorting van stagetijd aan boord. Focus ligt met name op trainen waarbij de instructeur aan de hand van zijn/haar beoordeling feedback geeft aan studenten“.

Kijkend naar deze feedback/up, geeft het mij een goed gevoel, aangezien mijn gedachtes dezelfde kant op staan. Het is lastig een kwaliteitscyclus te doorlopen met mijn werkzaamheden op het simulator centrum, maar het is wel te mogelijk.

WAAR ZOU IK NOG EXTRA INFORMATIE KUNNEN/MOETEN TOEVOEGEN?

Ik krijg hele verschillende antwoorden op deze vraag, wat fijn is. Dat geeft mij aan dat er nog veel ruimte voor verbetering is. Een collega schrijft om een toelichting te geven op de verschillende beoordelingscriteria. En nadat studenten hun eigen beoordelingen hebben ingevuld eens te overleggen en naar de verschillen te kijken. Mijn leidinggevende geeft nog aan om meer achtergrond informatie te geven over het vervangen van vaartijd door simulatie tijd.

Allemaal zeer gewaardeerde onderwerpen, welke zeker weten de aandacht verdienen.

HEBBEN JULLIE NOG EEN TIP VOOR MIJZELF ALS BEOORDELAAR?

Mijn leidinggevende geeft aan dat ik het duidelijk beschreven heb en dat beoordelen lastig is en dat het daar in de essentie niet om gaat. Hij adviseert mij om eens verder te kijken in de terugkoppeling naar de studenten en waar dit nog te verbeteren is. Een collega geeft als tip om zo veel mogelijk ervaring op te doen en het eens van een hele andere kant te bekijken.

De feedback/ feedup van deze peer zijn zeer waardevol voor mij. Ik vond dit het lastigste onderwerp, en zie dat ik goed begrepen wordt door collega’s en mijn leidinggevende. Er is nog veel ruimte voor verbetering en ontplooiing, op een zeer breed scala.

2.6 ZELFREFLECTIE

Aan het begin van deze module had ik eerlijk gezegd geen idee wat de achterliggende gedachtes waren en waar een examen/toets/simulatie sessie beoordeling aan moesten voldoen. Onderwerpen zoals de kwaliteitscyclus en toetsontwikkeling had ik nog niet eerder van gehoord. Met het bijwonen van de sessies in Leeuwarden heb ik heel veel kennis opgedaan. De extra stof, welke beschikbaar gesteld was op Blackboard, was erg nuttig als naslagwerk.

Ik ben erachter gekomen dat wij op het MSTC net anders werken m.b.t. toetsen van het door ons geleverde producten. Studenten zijn als ware aan het varen, en hebben een intensieve week. Tijdens deze week wordt er heel veel van de studenten verwacht en het is voor de meeste studenten niet haalbaar om tijdens elke oefening een volle 100% te geven, dit maakt het voor de instructeurs ook lastiger met betrekking tot het beoordelen. We beoordeelde na aanleiding van hun presteren, en elke instructeur beoordeelde anders. Iedereen had een andere standaard, voor de ene instructeur was acceptable de standaard en voor een ander weer standard.

Tijdens het schrijven van dit script, September 2023 is de nieuwe setup van het beoordelingssysteem nog niet in gebruik. Zodra de nieuwe setup van het beoordelingssysteem in gebruik wordt genomen, wordt het voor de studenten een stuk duidelijker. Er kan niet meer met verschillende mate beoordeeld worden. Iedere instructeur kan dan een samenvatting schrijven van de verkregen feedback tijdens de briefings en debriefings en indien van toepassing een of meerdere punten van verbetering noteren.

Nadat het nieuwe beoordelingssysteem in gebruik is, is het een goede stap om de toetscyclus weer een keer door te nemen en er kritisch naar te krijgen, en wellicht waar nodig aanpassingen te maken.