Dit testmoment voer ik gelijk uit, nadat ik de data van testmoment 1 verwerkt heb. Op 6 december sta ik weer ingepland om een hele dag machine kamer simulatie te draaien. Dit keer heb ik 3 studenten, module 2. Het verschil met test 1 is, dat deze studenten minder ver zijn, qua kennisontwikkeling en ze draaien met een ander machine kamer model.
Deze dag draai ik alleen op de simulator, wat een groot voordeel geeft. Omdat ik mij niet aan de ingeroosterde uren hoef te houden. We beginnen met een korte “Check- in”. We gaan onszelf kort voorstellen, waarna ik de simulator kort en bondig uitleg. Studenten krijgen de tijd om zichzelf te familiariseren met de simulator. Dit “uur” wordt wat langer. Studenten zijn zo geconcentreerd bezig en ik wil ze niet storen in hun eigen leerproces. Als er vragen beginnen te komen bij de studenten, zet ik de simulator stop en gaan we debriefen. Tijdens deze debriefing laat ik de studenten aan het woord. Als de studenten elkaar geholpen hebben en hun eigen vragen beantwoord hebben, is het tijd voor een bakje.
Studenten hebben de tijd om even hun hoofd leeg te maken, ik geef mijzelf de tijd om de stille wand discussie op te starten. Studenten zijn nog erg terughoudend tijdens deze stille wand discussie, maar samen komen ze met mooie uitdagingen voor vandaag. De stille wand discussie is een opener naar de geplastificeerde kaartjes, want een van de punten van de studenten is om eens te ontdekken wat er nu eigenlijk gebeurd als bij het openen van afsluiters.
De studenten leggen de geplastificeerde kaartjes in eerste instantie neer in groepen. De sub systemen die bij elkaar horen, maar zijn er nog niet achter dat alle systemen samen hangen. Ik geef ze een kleine hint, en ga samen met ze aan de slag. Welke systemen hangen er naast het brandstofsysteem van de hoofdmotor, was de tip. Uiteindelijk komen de studenten tot een groot geheel.
Studenten geven aan dat ze geen kennis hebben van het stoomsysteem. Dit lopen we samen door, waarna we terug gaan naar de simulator. De run verloopt zeer soepel, en de studenten hebben echt progressie gemaakt ten opzichte van het vorige uur. De studenten werken wel erg via het trail and error principe. Wat opzicht niet uitmaakt, maar wat wel aangeeft dat de kennis er nog niet helemaal inzit.
Na de lunch gaan we debriefen. Studenten zijn zeer verbaasd hoe “gemakkelijk” ze opeens de systemen zien en de systemen kunnen opstarten. Ze geven aan dat ze doorhebben hoe systemen in elkaar doorlopen. En waarom bepaalde systemen aan elkaar hangen. Er zijn al enkele items van de stille wand discussie aanbod gekomen. De studenten kijken snel terug naar de mindmap die ze gemaakt hebben die nog op tafel ligt. En stappen eigenlijk zelf uit de debrief en gaan verder met wat ze gaan doen het komende simulatie uur.