TEST 1

Het testmoment zelf heeft even op zich laten wachten. Maar op 22 november 2023 heb ikzelf mijn herontwerp uitgevoerd. Dit had er mede mee te maken dat ik een tijdje niet ingeroosterd was op de machinekamer simulatie, of alleen smiddags.

Ik draai deze dag met de studenten van STC, Katwijk. Mijn groep bestaat uit 3 enthousiaste jongens. Een student heeft zijn voorkeur uitgesproken naar de machinekamer, een student naar de brug en de andere heeft nog niet echt een keuze gemaakt voor zichzelf.

Na het uurtje familiariseren op de simulator zelf, begin ik met de briefing.  De stille wand discussie, op het whiteboard, was een open “kring”gesprek / brainstorm sessie geworden. Studenten hadden een goed voorbeeld van de dag. Ze wilde graag oefenen voor een tentamen, om hun op school hun hertentamen wel te halen. Het onderdeel blackout recovery was voor hun belangrijk vandaag. Verder wilde graag hun kennis vergroten van de systemen overal. De student meest geïnteresseerd in machinekamer, nam tijdens deze sessie wel het voortouw, maar er was ruimte genoeg voor de andere twee studenten ook hun eigen input te geven.

Nadat er een duidelijk beeld was bij elke student, met de leeruitkomst van vandaag kon ik de geplastificeerde kaarten introduceren. Als uitleg heb ik de studenten meegegeven dat ze vandaag geen checklijst hoeven op te schrijven, maar dat ze aan de hand van de kaartjes een volgorde mogen maken en zo perfecte indicatie krijgen hoe de systemen in elkaar overlopen. Terwijl de studenten aan de slag gingen met de geplastificeerde kaartjes ben ik even weggegaan om de studenten ruimte te geven.

Na 10 minuten sluit ik weer aan bij de studenten, ze zijn nog aan het puzzelen waar de laatste systemen precies onder en/of tussenvallen. We lopen samen het eindresultaat door. Student (met voorkeur voor de brug) zegt meteen dat hij dit een super fijne methode vind om een overzicht te krijgen van de systemen van de machine kamer. En hij wordt aangevuld door student (zonder voorkeur) dat hij opeens ziet hoe de systemen in elkaar overlopen.

De studenten maken een foto van het eindresultaat, ze bespreken met welke systemen ze gaan beginnen en nemen even 5 minuten pauze. Hierna gaan we de simulator ruimte in en start in hun oefening.

Studenten draaien een productieve run, ze hebben een run van twee uur achter elkaar. Tijdens de run grijp ik niet in en krijg ik ook geen vragen van de studenten. Ze werken erg gestructureerd en zijn binnen twee uur klaar om de hoofdmotor te starten. Tussentijds hebben ze elke “foutjes” gehad, zoals een vervuild FO filter, een low level alarm van een LO sumptank, ze hebben gebunkerd, en de loods is aanboord gekomen.

Na de run gaan de studenten lunchen, na de lunch is de debriefing. Studenten zijn nog steeds erg enthousiast en verbaasd dat ze al zover zijn. Alle kleine details worden besproken. En de student (met voorkeur machine kamer) geeft zelfs aan dat er een paar eye openers voor hem voorbij gekomen zijn. De debriefing loopt langzaam over in de briefing en de studenten gaan een vervolg plan maken.