Studenten nemen de door hun gemaakte checklijst mee naar de simulatie ruimte. En nemen de rollen in zoals verdeeld in de briefing. Zodra de studenten de ruimte betreden start ik de simulatie. Tijdens de simulatie sessie grijp ik niet in. Studenten maken als de groep de keuzes die ze maken en indien dit leidt tot fouten is dit perfect. De simulatie is er om fouten te maken, door het maken van fouten worden de studenten bewuster van hun handelingen.
Tijdens de simulatie ga ik als instructeur wel langzaam foutjes in de simulatie laten sluipen, denk hierbij aan langzaam dicht slibben van filters, oplopen van temperaturen, sneller leeg lopen van tanken, oplopen van bilges, solonoids die niet functioneren naar behoren, etc. Deze foutjes zijn heden daagse problemen uit de praktijk, waar studenten tijdens hun stage meestal al in aanmerking mee gekomen zijn. Ik vind het belangrijk om een realistische situatie te behouden ten alle tijden. Maar doordat er langzaam alarmen binnenkomen bij de studenten, zorgt dit vaak voor stress. Stress activeert het brein, waardoor de studenten terug gaan redeneren naar de praktijk en daarbij de opgedane kennis op school gaan gebruiken.
Zijn de studenten in de controle kamer niet meer geconcentreerd, dan heb ik de mogelijkheid om ze te bellen en verschillende situaties aan te halen. Denk hierbij aan, Brug; loods is aanboord om …. Uur, brug; ik zie de bunkerbarge langzij komen, wiper; ik zie water lekken (plaats), kok; geen stroom in de keuken, en ga zo maar door. Dit zijn weer allemaal situaties uit de praktijk.
Mochten de studenten nogsteeds tijd over hebben, geef ik ze een logboek. Dit logboek wordt aanboord ook bijgehouden en is een perfecte toevoeging aan de simulatie sessie.
Na 50 minuten is de simulatie sessie afgelopen, en sla ik deze op.