Tijdens het 4e atelier, kwamen de verschillende werkvormen aan bod. Dit leverde in onze BDB groep enkele discussies op. Onze Atelier begeleider vroeg een theater docent om een werkvorm te presenteren. Deze docent koos voor een “Energizer”. Op dat moment had ik zoiets, energizers, daar hoef ik niet mee aan te komen bij mijn studenten. Dit leverde een groep discussie op. Onze opdracht was een werkvorm te zoeken en deze binnen 1 minuut te presenteren. Zelf koost ik voor een genoemd krachtige werkvorm.
Stille wand discussie
“Een democratische manier van discussiëren waarbij gegarandeerd iedereen aan bod komt! Deze discussievorm is vooral geschikt voor het inventariseren en verkennen van elkaars meningen en ideeën:
- Je schrijft het woord waarover gediscussieerd gaat worden op een flipover-vel en tekent hier omheen een cirkel. Bijvoorbeeld: het woord ‘rollenspel’ in een managementopleiding.
- Iedere deelnemer krijgt een stift en mag rondom het woord een mindmap starten door een aftakking te tekenen. Er mag niet gesproken worden. Een deelnemer mag altijd aanvullingen maken op aftakkingen die al getekend zijn of een nieuwe aftakking starten.
- Na ongeveer 10 minuten doorbreekt de gespreksleider de stilte en praat hij/ zij met de groep over het resultaat. Je kunt bijvoorbeeld onderwerpen clusteren of een centrale conclusie trekken over het onderwerp. “ https://blog.aristo.nl/drie-krachtige-discussievormen
Omdat er enige ophef ontstond in de groep, over de manier hoe docenten afkomstig van de zeevaartschool, wilde ik graag deze werkvorm aan de groep presenteren. Ik wilde laten zien, dat er ook andere werkvormen zijn dan energizers en icebreakers. Grotendeel van de groep kon de link niet helemaal leggen, wat mij een goed beeld gaf. Iedereen werkt anders en met een andere doelgroep. Mijn doelgroep zijn alle zeevaartschool studenten van Nederland. Deze doelgroep is heel specifiek.