DIGITALE DIDACTIEK

DIGITALE DIDACTIEK

5.1 Leeruitkomst

5.2 LEERVRAAG

Waar zit ik qua “niveau”?

Deze leervraag vindt ik lastig te beantwoorden. Met het uitvoeren van dit “atelier’ Digitale Didactiek, heb ik alle digitale technologieën welke ik gebruik tijdens mijn lessen op een rijtje gezet en kort beschreven. Ik zet mijzelf weg met een basis niveau in DigCompEdu vaardigheidniveaus. Dit omdat er altijd veel te leren valt en dat ik zeker niet alle toepassingen weet te gebruiken bij alle onderstaande software. Voor Bloom’s taxonomie geef ik mezelf ook basis. Indien er software matige fouten zich voordoen tijdens mijn simulatie sessies, gaan ik op onderzoek uit. Wat is er gebeurd, waar komt dit door, en hoe kan dit verholpen worden? Vaak is een belletje of mailtje al genoeg om het te verhelpen, en of het probleem door te geven. Verder wordt er ook geluisterd naar mijn mening voor de nieuwe software welke gemaakt wordt. Maar het maken ervan, doe ikzelf niet.

5.3 PERSOONLIJKE BETROKKENHEID

Mijn achtergrond ligt in de toerisme sector. Hier heb ik altijd veel gewerkt met Microsoft Office, voornamelijk Word, Powerpoint en Excel. Tijdens mijn werkzaamheden aan boord van de cruise schepen heb ik in eerste instantie veel gewerkt met Fidelio Cruise Management systeem. Nadat ik afgestuurd was als Maritiem Officier, en als Junior Engineer aan het werk was, werkte ik veel met de besturingssystemen van ABB.

Sinds ik werkzaam ben op het MSTC, werk ik met de software van Kongsberg genaamd Neptune. Dit is het besturingssysteem waar de simulatoren op draaien. Voordat ik zelfstandig aan het werk kon, heb ik een interne opleiding gevolgd via Kongsberg,”Neptune Engine and Cargo Instructor System Course”. Deze cursus behandelde de basis van de software. Tijdens deze korte cursus kwam ik erachter hoe intensief wij werken met deze software. Mede cursisten, vanuit de hele wereld, wisten minder van het programma af, als dat ik wist, na mijn korte kennismaking ermee. Nu 3 jaar later, kan ik zeer goed uit de voeten met de software. Ik kan oefeningen aanpassen, nieuwe oefeningen maken, schermen aanpassen, instellingen aanpassen, triggers maken, toetsen maken in het programma, ect.

Verder werk ik nog steeds veel met Microsoft Word en Powerpoint. Het is soms weer even zoeken naar bepaalde functies, maar als ik er even mee bezig ben dan gaat het eigenlijk weer vanzelfsprekend.

Een nieuwe software welke ik tijdens mijn BDB heb ontdekt is WordPress, om mijn website te maken. Het was een hele intensieve en uitdagende manier om een digitale portfolio te maken. Ik heb nog niet eerder een website gemaakt, en dit is iets wat mij voor altijd bij blijft. Waar ik professioneel maar ook privé veel aan heb.

In het dagelijks leven werk ik ook met Canva. Dit is een fijne tool voor social media posts, en ik heb Canva ook geregeld gebruikt tijdens mijn BDB.

5.4 DIGITALE LEERMATERIALEN

Tijdens mijn machine kamer simulatie sessies werk ik met verschillende scheepsmodellen. 2e jaars studenten werken met een eenvoudiger model, genaamd M11. Dit model is overzichtelijk uitgerust zodat studenten gemakkelijk de machinekamer kunnen opstarten.

4e jaars Maroff studenten werken met een uitgebreider model, genaamd MC90. En de 4e jaars Mono technische studenten werken met een gecompliceerder model, genaamd L11. Deze modellen geven de studenten vele uitdagingen en tevens de mogelijkheid voor de docent om fouten in te brengen.

Voor mijn lading simulatie sessies werk ik met het PRC model. Dit is een producten tanker, met vele mogelijkheden. Het is een enorme tanker, maar met veel opties. Studenten kunnen de tanker laden/lossen van lading, ballasten/ontballasten en er zit een inert installatie op.

Verder maak ik gebruik van Microsoft Word om lesbrieven in te maken en van PowerPoint als ik graag iets wil presenteren aan de studenten. Zelf werk ik ook met Excel, om data te verzamelen.

5.5 LEREN EN DOCEREN

Digitaal is het hedendaagse leven en de toekomst. Mensen hebben steeds jongere de beschikking tot digitale hulpmiddelen, kijk hierbij naar je kinderen. Ze zijn 2 jaar en weten al hoe ze een ander filmpje op Youtube op zetten.

Een groot deel van mijn werkdag ben ik bezig met digitale technologieën. Tijdens de Check In heb ik de simulatie al aanstaan. Ik begin altijd in een aparte ruimte om even de aandacht van de studenten te krijgen. Waarna ik naar de simulator ruimte ga. Gedurende de gehele dag zijn studenten en ikzelf ook bezig op de simulator. Tijdens de debriefing en briefing pak ik de “oefening” er weer bij. Ik heb geen digitaal contact met de studenten buiten de simulator om, alleen nog met het beoordelen van de student aan het einde van de dag. Zijn er onduidelijkheden of is er extra informatie nodig tijdens de simulatie sessies, dan gebruik ik een boek, eigen kennis en af en toe een filmpje op Youtube om er een goed beeld bij te geven. Omdat de studenten van alle MBO en HBO scholen vanuit Nederland komen, is er geen persoonlijk contact via Teams of Outlook.

Simulatie onderwijs is een perfecte vorm voor samenwerkend en zelfregulerend onderwijs. Ik als docent, probeer de simulatie sessies niet te storen en/of onderbreken. Studenten zijn zelf aan zet. Ze werken samen in groepjes van 3 of 4 studenten. Dit ligt aan de groepsgrote.

5.6 ASSESSMENT

Gedurende de simulatie sessies van de studenten analyseer ik de prestaties en voortgang van hen. Ik aan welke beoordelingscriteria studenten moeten voldoen om hun simulatie sessies af te ronden. De simulatie sessies vinden 33% plaats op de simulator en 67% van de tijd zit hem in de briefings/debriefings. De briefings/debriefing zijn te vergelijken met mondelingen assessment. Studenten krijgen de mogelijkheid om hun handelwijze toe te lichten.

Het geven van feedback gebeurd veel mondeling tijdens de debriefings. Aan het einde van de dag geef ik feedback in het beoordelingssysteem op mstc.nl.

5.7 EMPOWERMENT VAN LERENDEN

Ik weet niet precies wat hier mee bedoeld wordt. Maar ik interpreteer het als volgt; ik zet digitale hulpmiddelen in om de studenten te laten leren. Simulatie onderwijs zijn zeer realistische situaties, en geven de studenten de kans om te laten zien wat ze in deze “echte” situaties zouden doen. Door studenten te triggeren, en hun uit hun comfortzone te halen (lichte stress) zijn ze gefocusd en willen ze presteren. Hierdoor maken studenten vaak onnodige fouten, welke ze tijdens een debriefing vaak gelijk aankaarten als “stommiteit”. Van deze fouten leren de studenten zoveel meer, dan dat ze een oefening geheel correct uitvoeren.

Bijna alle studenten, op enkele scholen na, werken met dezelfde machine kamer simulatie software. Studenten zijn dus bekend met de software, maar krijgen er nu een real life beeld bij, in de virtuele simulator.

5.8 DIGITALE GELETTERDHEID VAN LERENDEN

Op de simulator hebben de studenten allerlei digitale technologieën tot hun beschikking. Eigenlijk is alles digitaal, behalve de journalen. Dit is de werkelijkheid van aan boord. Studenten kunnen onderling bellen, met telefoon of portofoon. Indien er alarmen afgaan, zien ze dit op de alarm lichtboom, gaat er een alarm geluid af en komt het alarm binnen op hun werk schermen in de controle kamer. Studenten lopen met x-box controllers door de virtuele simulator heen. Alle handelingen die uitgevoerd moeten worden in de simulatie gebeuren digitaal. Zelfs de manual kunnen digitaal doorzoeken en lezen.

5.9 ZELFEVALUATIE SCAN

Digitale didactiek, voor iedereen andere mogelijkheden. Omdat ik zo in het digitale onderwijs zit, wil ik mijn analyse graag toelichten. Ik ga dit doen aan de hand van zelfevaluatie scan. Ik heb een zelfevaluatie scan gedaan via het Tpack model.

Hiernaast is de uitkomst van mijn Tpack zelfevaluatie scan. Een kleine toelichting op de afkortingen van het model:

  • TK: Technologische kennis
  • PK: Pedagogische kennis
  • CK: Vakinhoudelijke kennis
  • PCK: Synergie Pedagogisch en vakinhoudelijk
  • TCK: Synergie Technologisch en vakinhoudelijk
  • TPK: Synergie Technologisch en pedagogisch
  • TPCK: Synergie Technologische, Vakinhoudelijke en Pedagogische kennis

Ik zie nog vele verbeter en ontwikkel punten voor mijzelf binnen het onderwerp digitale didactiek. Ik ben zelf een beetje terughoudend m.b.t. digitale technologie. Ik hou er meer van om buiten te zijn, dan bijvoorbeeld achter een laptop te zitten. Sinds ik werkzaam ben bij NHL Stenden, MSTC, heb ik vele ontwikkelingen doorgemaakt kijkend naar digitale technologie. Dagelijks ben ik bezig op de simulator, en deze technologie heb ik nodig om mijn lessen toe kunnen volbrengen. Ik er ruimte voor verbetering en verandering? Zeker weten!